Yerli ve Milli 5G’de İmzalar Atıldı

Ekleme Tarihi 7.08.2018

Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) tarafından geliştirilen Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi, TÜBİTAK tarafından sağlanan 253 milyon liralık destekle hayata geçecek. Projede bugün imzalar atıldı.

OSTİM bünyesinde 2017 yılında kurulan HTK, yerli baz istasyonu ve tüm telekomünikasyon sistemlerini geliştirmek amacıyla başladığı çalışmaları kamu kurumlarının desteğiyle sürdürüyor. Küme, geliştirdiği projeyle, 2020 yılında dünya ülkeleriyle eş zamanlı yerli ve milli 5G teknolojisine geçmeyi hedefliyor.

HTK tarafından geliştirilen Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi TÜBİTAK tarafından sağlanan 253 milyon liralık destekle hayata geçecek. TÜBİTAK’in ev sahipliğinde düzenlenen 5G Yeni Nesil Haberleşme Teknolojileri İmza Töreni; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Dr. Ömer Fatih Sayan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, HTK Yönetim Kurulu Başkanı Veli Murat Çelik, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone temsilcileri ve çok sayıda davetli katılımıyla gerçekleştirildi.

Proje, tüm dünya ile aynı zamanda 2020 yılında 5G teknolojilerini öncelikle ülkemizde devreye almayı amaçlamaktadır.

HTK’nın amiral gemisi
Proje hakkında bilgi veren HTK Yönetim Kurulu Başkanı Veli Murat Çelik, Türkiye’nin iki yıl sonrasında bütün dünya ülkeleriyle aynı yere girmesini planladıklarını ifade ederek, “Projeyi devletimizin büyük desteğiyle inşallah bugün başlatmış oluyoruz.” dedi.

5G sistemleri hakkında bilgi veren deneyimli yönetici, 5G’nin sadece hız olmadığını vurguladı.  5G’nin birçok alanda her şeyin değişim alt yapısı, dijital platformların temeli olacağını kaydeden Çelik, “2020 ile beraber, Türkiye’yi dünya üzerinde kendi teknolojilerini üreten ülkelerden biri yapacağız. HTK’nın tek projesi bu değil; ilk projesi ve amiral gemisi. Hemen arkasından bu amiral gemisinin üstüne, altına konacak 40’ın üzerinde projemiz var. Ayrıca yerli milli çipimiz, yerli işletim sistemlerimiz gibi çok heyecan veren ve dikey marketlerin içine girebilecek projemiz olacak.” açıklamasında bulundu.

5G sistemleri hakkında bilgi veren deneyimli yönetici, 5G’nin sadece hız olmadığını vurguladı. Çelik, “Hem devlet, hem sosyal hem de dikey uygulamalar ile yepyeni pazarlarda birçok alanda 5G baştan sona herşeyin değişim alt yapısı, dijital platformların temeli olacak. İnşallah bu ekip bu işin başlangıcı için bu önemli adımı atıyor. 2020 ile beraber biz Türkiye’yi dünya üzerinde kendi teknolojilerini üreten ülkelerden biri yapacağız. HTK’nın tek projesi bu değil bu ilk projesi ve amiral gemisi. Bunun hemen arkasından 40’ın üzerinde bu amiral gemisinin üstüne, altına konacak projelerimiz var. Ayrıca yerli milli çipimiz, yerli işletim sistemlerimiz gibi çok heyecan veren ve dikey marketlerin içine girebilecek projelerimiz olacak.” bilgisini aktardı.

İş birliği ve güç birliğiyle potansiyel oluştu
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, projenin kurgulanmasında, sanayi bölgesi olarak diğer kümelenme tecrübelerine işaret etti.  Kamunun projeyi sahiplenmesinin önemine temas eden Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de bütün imkan ve kabiliyetleri bir araya getirerek, ülkemizde bunu uçtan uca yapabilecek kabiliyetlerimiz ve imkanlarımız olduğunu gördük. Ne zamanki yanımızda kamu olarak BTK durdu. Bu projenin tam destekleyicisi, sahibi oldular.  Daha sonra projemize Bilim, Sanayi Bakanlığımız da bunun ülke için ne kadar önemli olduğunu fark ederek yolumuzu açtılar.  Kamu özel sektör ve üniversiteler bir araya geldik. İş birliği güç birliği yaparak Türkiye’de iletişim sistemlerini uçtan uca yerli imkanlarla yapabilecek bir potansiyel oluştu. TÜBİTAK’ın da projeyi sahiplenmesiyle beraber bugünlere geldik. HTK başlığı altında toplanan bütün firmalarımızı tebrik ediyorum.”

"Artık biz de üreticiyiz"
BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, bugüne kadar haberleşme şebekelerinde Türkiye’nin sadece Pazar olarak anıldığına vurgu yaptı. Sayan, “Haberleşme şebekelerinde artık biz de varız. Biz de üreticiyiz.  Bundan sonra ürettiğimiz ürünleri hem kullanacağız, hem de ihraç edeceğiz. OSTİM Başkanımızın bize gelip konuyu anlatmasıyla biz de bu işe başlamış olduk. Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’nde önemli bir adım bizim için. Günümüzde bilişim ülkelerin ekonomik büyümesinde kaldıraç görevi gören en önemli faktörlerden. Bu teknolojiler için en önemli unsur elektronik haberleşme alt yapısı. Bugün bu alanın yerli ve milli nasıl yapılacağını ortaya koymuş oluyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

“Devamı gelecek”
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 3 ay önce göreve başladığını hatırlattı. Mandal, “Göreve geldiğimde önümdeki  ilk iş buydu. Bu kadar kısa bir sürede bu aşamaya geldik. Ben tüm paydaşlarımıza bu kapsamda teşekkürlerimizi sunuyorum. Sürecin devamı gelecek. TÜBİTAK olarak bu sürecin fonlayıcı kurumu olmak bizim için memnuniyet verici.” dedi.

“253 milyon liralık kaynak sunuyoruz”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Projede; kullanıcılar, üreticiler ve devlet desteği olduğuna dikkat çekti. Özlü, “Uzun zamandır eleştirdiğimiz konu; Türkiye’de biz sahipli Ar-Ge yapamıyoruz. Bizim Ar-Ge faaliyetlerimizin sahibi baştan çok belli olmuyor. Bugünkü manzara sahipli Ar-Ge’dir. Kimdir sahibi kullanıcılar.” dedi.

Projenin dijital Türkiye hedefinin önemli bir halkasını oluşturduğunu ifade eden Özlü, dijitalleşmenin ürünü olan nesnelerin interneti, sensör teknolojileri, akıllı otomasyon teknolojileri, robotik, veri analitiği, yapay zekâ, artırılmış gerçeklik, bulut teknolojileri ve eklemeli üretim gibi yeni teknolojilerin insan hayatında ciddi biçimde rol oynamaya başladığını anlattı.

Dijital dönüşüm pazarının önümüzdeki 10 yılda, 100 trilyon dolara ulaşacağını aktaran Bakan Özlü, “Biz; Türkiye olarak, bu 100 trilyon dolarlık pazardan, maksimum düzeyde payımızı alacağız. Bugünkü 5G Yeni Nesil İmza Töreni; pazar payımızı artıracak olan çok önemli bir hamledir.” dedi.

5. nesil geniş bant haberleşme teknolojileri ile; gerekli altyapıyı tesis ederek, daha fazla ve daha hızlı veri paylaşımını sağlayacak olan teknolojileri, yerli imkanlarla geliştirdiklerini belirten Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Destek kapsamına alınan 5G Teknolojileri Geliştirme Projesi ile, bu çalışmalarımızı daha da güçlendiriyoruz. 4.5 G İhalesi kapsamındaki 2026 yılına kadar, yaklaşık 7 milyar Liralık yerlilik taahhüdünün gerçekleştirmesine, katkıda bulunuyoruz.”

Projenin, HTK Üyesi 17 Firma, 3 Operatör, 10 Üniversite, 6 Teknokent ve OSTİM Organize Sanayi Bölgesi iş birliği ile gerçekleştirileceğini vurgulayan Özlü, “TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları (TEYDEB) ile hayata geçiriyoruz. 17 şirketimize, 5G ürünlerini geliştirmeleri için, TEYDEB vasıtasıyla 253 milyon liralık bir kaynak sunuyoruz. Ayrıca bu projemizle; milli ve güvenli haberleşme altyapımızı kuruyoruz. 2 binden fazla kişiye, istihdam olanağı sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.