Yerli ve Milli 5G Altyapısı Üzerinden İlk Arama Yapıldı

Ekleme Tarihi 23.07.2020

Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) tarafından Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK), OSTİM ve TÜBİTAK desteği ile başlatılan Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G (UUYM5G) Şebekesi Projesi’nde yerli ve milli 5G altyapısı ile ilk arama yapıldı, geliştirilen Radyolink cihazı üzerinden ilk veri transferi gerçekleştirildi.

23 Temmuz 2020’da gerçekleştirilen Yürütme Kurulu toplantısı, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, BTK Başkan Yardımcısı Gazali Çiçek, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, TÜBİTAK/TEYDEB Başkanı Mehmet Aslan ile ilgili kamu kurumları ve özel sektör temsilcilerinden 100’den fazla katılımcının katılımı ile dijital ortamda gerçekleştirildi.

Düzenlenen etkinlikte değerlendirmelerde bulunan BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözlüoğlu, 5G teknolojisinin yazılım tabanlı bir teknoloji olması ve birçok sektörün odağına yerleşmesi ile ülkelerin haberleşme teknolojilerine bakışında stratejik değişikliklere neden olduğunu, 5G’nin güvenlik açısından birçok riski beraberinde getirdiğini düşünerek ülkelerin 5G teknolojisini milli güvenlik ve kamu düzeni açısından ele aldığını belirtti.

Bu gelişmeler ışığında devletimizin 5G teknolojisine yerli ve milli şebeke ürünleri ile geçme stratejisinin çok isabetli olduğunu kaydeden Karagözoğlu, Kurum olarak bu strateji doğrultusunda çalışmalara devam etiklerini, Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi kapsamında geliştirilen yerli ve milli 5G şebeke ürünlerinin ülkemizin 5G’ye sorunsuz geçişi açısından çok önemli olduğunu, projede yer alan mobil işletmecilerin operasyonel deneyimlerinin geliştirilen ürünlere yansıtılmasının bu ürünlerin ticarileştirilebilmesinde önemli katkısının olacağını düşündüğünü kaydetti.  

Projede yer alan 10 firmanın bir araya gelerek kurduğu GTENT firmasının sektördeki iş birliğini yansıtması ve proje kapsamında geliştirilen ürünlerin ticarileştirilmesine sağlayacak olmasının memnuniyet verici olduğunu dile getiren Ömer Abdullah Karagözoğlu, etkinlik kapsamında ülkemizde yürütülen yerli ve milli 5G çalışmaları hakkında sektör paydaşları ile görüş alışverişinde bulunmaktan ve geliştirilen ürünlere ilişkin demoları görmekten mutlu olduğunu bildirdi.  

“Projeye ev sahipliği yapmak gurur verici”

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, gelişmiş ülkelerin peşinden koştuğu, 5G teknolojisini bütün dünya ile birlikte takip etmek ve onlarla yarışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Projedeki ilerlemeyle heyecanın her geçen gün arttığını dile getiren Orhan Aydın, “Bu projeye ev sahipliği yapmış olmak, bugüne kadar bir kümelenme faaliyetiyle bunun içinde bulunmuş olmak OSTİM olarak bizim için de çok onur verici, gurur verici.

Esas buradaki kahramanlar bu projeye dahil olan firmalarımız. Bunları ben milli takım olarak adlandırabiliyorum. Firmaların enerjisi ve mücadelesiyle proje buraya geldi. Kamu kurumlarımız ve paydaşlarımızda buna destek verdiler, omuz verdiler emek veren herkese yürekten çok teşekkür ediyorum. İlk yerli ve milli 5G sinyalinin OSTİM’den çıkması heyecanı ve beklentisiyle bu yürütme kurulu toplantısının hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Etkinlikte, bugüne kadar yürütülen çalışmalar kapsamında geliştirilen ürünlerden;

  • Yerli ve Milli Radyolink cihazı üzerinden 1 km mesafede veri aktarımı,
  • 5G Çekirdek Şebeke ve 5G Baz İstasyonu üzerinden ticari 5G telefonları kullanılarak canlı ses ve görüntü aktarımı,
  • 5G çekirdek şebekesinde, abone servis, kota kategorilerine göre internet erişim hızının ve servis kalitesinin uygulanması,
  • 5G çekirdek şebekesinin performansının ölçülmesi ve grafiksel olarak izlenebilmesi amacıyla geliştirilen şebeke yönetim yazılımlarına ilişkin gösterimler gibi bazı ürünlerin tanıtımı yapıldı.

Türkiye ekonomisine milyarlarca TL’lik katkı sağlayacak

Dünyada 5G teknolojileri ile ilgili yerli ve milli teknolojiler geliştirerek, devrim niteliğindeki yenilikler getirecek bu teknolojide liderlik yarışına giren her ülke gibi Türkiye de inisiyatif alabilen vizyoner yönetici ve firmaları ile “üretici ve geliştirici ülke” konumuna ulaşmak adına önemli adımlar atıyor.

OSTİM önderliğinde 130’dan fazla firma ile kurulan HTK altındaki 14 firma, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda TÜBİTAK-TEYDEB desteği ile bugüne kadar benzeri görülmemiş bir geliştirme projesi başlattı. UUYM5G projesine 14 firmanın yanında, 3 mobil işletmeci, üniversiteler ve akademisyenler de dahil oldu.

UUYM5G Projesi kapsamında geliştirilen ürünlerin ticarileşmesine yönelik olarak, proje paydaşlarından 10 firmanın iş birliği ve güç birliği hedeflerinin bir neticesi olarak kurmuş olduğu GTENT firması Türkiye’deki mobil işletmecilerle iş birliğinin yanında ürünlerin ihracatına dönük ticarileşme faaliyetlerine de başladı.

Her yıl mobil işletmeciler tarafından 4.5G teknolojisine ilişkin yaklaşık 1,5 milyar TL’lik donanım ve yazılım yatırımı yapıldığı ve 5G teknolojisinde de benzer yatırım trendinin süreceği dikkate alındığında, UUYM5G Projesi sonucunda ortaya çıkacak yerli ve milli ürünler ile Türkiye ekonomisine milyarlarca TL’lik katkı sağlanması hedefleniyor.

“Haberleşme altyapımızı HTK sayesinde geri alacağız”

Programı izleyen Dünya Gazetesi Yazarı Şeref Oğuz, proje ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı Gazali Çiçek; 4.5G ihalesinde yerli ürün kullanımı yüzde 1 iken gayretleri sonucu bu oranı yüzde 23'e çıkardıklarını, hedefin; yüzde 45'e tırmanmak olduğunu iletti. Havelsan'ın düzenlediği çalıştayda ayrıca HTK ve TÜBİTAK desteğiyle Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi projesinin detaylarını dinlerken, 3 operatörümüzün de buna katıldığını öğrendim. Turkcell ise baz istasyonlarının merkezi alt yapısı olan çekirdek şebekede yerli olacağını söylüyor. Bunlar sevindirici gelişmeler...

Umudum, yüzde 70'ini Huawei'e hediye ettiğimiz haberleşme altyapımızı HTK sayesinde geri alacağımızdır. Burası Çin'in müstemlekesi değildir ve kendi çocuklarımız öz vatanında teknoloji paryası olamaz.”