Yerli ve Milli 5G Ürünleri Tanıtıldı

Ekleme Tarihi 23.06.2021

Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi birinci fazı tamamlandı. Proje kapsamında geliştirilen yerli ve milli 5G ürünlerinin prototipleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katıldığı toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. Programda yerli ve milli 5G altyapısıyla ilk sesli görüşme Bakan Karaismailoğlu tarafından gerçekleştirildi.

OSTİM’de faaliyet gösteren Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) tarafından yürütülen Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi, 7. Yürütme Kurulu ve Birinci Fazının Kapanış Toplantısı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıda 5G yerli ürünleri tanıtıldı.

5G altyapısı ile ilk sesli görüşmenin yapıldığı programa; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, BTK Başkan Yardımcısı Gazali Çiçek, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, HTK Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Bağören, küme üyeleri, mobil operatör temsilcileri ve davetliler katıldı.

“Şebeke entegrasyonunda engeller ortadan kalktı”

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, 5G’de üretici ülkeler arasında yer almanın gerekliliğine dikkat çekerek, “Yürütülen bu çalışma ile yerli ve milli ürünlerin şebekelere entegrasyonunda engeller ortadan kalkmıştır. Yerli ve milli çalışmalar sonucu ortaya çıkan prototipleri görmekten memnuniyet duyuyorum. Emeği geçen tüm kurum ve kişilere teşekkür ediyorum."

Yerli ve milli ürünlerle 5G’ye geçilmesi için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Karagözoğlu, şunları kaydetti: “Üreticilerimizin proje kapsamında ürün geliştirme safhalarında mobil işletmecilerimizin desteğini de son derece önemli görüyor, bitmeyecek olan bu yolculukta, bu konudaki iş birliğinin artarak devam etmesini temenni ediyorum. Ayrıca, işletmecilerimizce sağlanan teknik desteklerin yanı sıra, geliştirilen ürünlere şebekelerinde yer verilmesinin önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bu desteklerin, hem yükümlülüklerin karşılanması, hem de ürün geliştirme sürekliliğinin sağlanması noktasında oldukça kıymetli olduğunu düşünüyorum.”

HTK Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Bağören, yerli ve milli 5G çalışmalarının önemine vurgu yaparak, “Küresel rakiplerimiz milyar doları bulan bütçelerle 5G teknolojilerini geliştirme çalışmaları yapıyor. Bizim projemiz de ilk faz da 20 milyon dolar kaynak kullanıldı. Bunun 12 milyon doları TÜBİTAK tarafından desteklendi. 8 milyon doları firmalarımız kendi kaynaklarından karşıladı.” dedi.

“Proje küresel rekabette daha fazla himaye edilmeli”

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, oluşturulan sinerjiyle savunma sanayiinde yakalanan başarıya işaret ederek, aynı başarının haberleşme teknolojilerinde de tekrarlanmasının önemine vurgu yaptı.

Projeyi bugüne kadar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, BTK, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın desteklediğine dikkat çeken Aydın, “Ancak bundan sonra bu proje çok daha himayeye muhtaç bir proje, uluslararası rekabetin içinde bulunduğu ve milyar dolarların konuşulduğu bu alanda kurumlarımızın, bakanlıklarımızın bu projeye olağanüstü desteğinin devam etmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.” görüşünü aktardı.

“Ar-Ge fonları bu projeye yönelmeli”

Projenin daha güçlü finansal desteklere ihtiyaç duyacağını dile getiren Aydın, şu görüşleri paylaştı: “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’mızın Ar-Ge fonlarının bu projeye cömert bir şekilde yönelmesi gerektiğine inanıyorum. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mız, TÜBİTAK’ımız, Savunma Sanayii Başkanlığı’mız ve bu konuda ilgili tüm kurum ve kuruluşlar, ki 11. Kalkınma Planı’nda bu çok açık ve net bütün görevlendirmeler ve tanımlamalar yapılmış vaziyette.

Sadece bakanlığımıza ve bakanlarımıza değil hep beraber bunu milli bir mesele olarak gelecek nesillere sorumlu olmamak için hepimizin üstüne düşeni yapacağına yürekten inanıyorum. Bu işe emek veren değerli firmalarımızın hepsini alnında öpmek isterim; bu işe inandılar ve güvendiler, dünya çapında bir iş çıkardılar.”

Özel sektöre güven

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, projenin geldiği aşamadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu projenin başarılmış olmasının yanında onun kadar değerli birşey yapıldı. Siyasi irade özel sektöre inandı ve destekledi. Eğer biz insanımıza inanır güvenirsek çok önemli işleri yaparız.” ifadelerini kullandı.

Küçük bütçelerle nelerin başarılabileceği görüldü

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da 5G’ye çok kısıtlı imkânlara rağmen yerli ve milli üretimle geçildiğini vurguladı. Sayan, şunları söyledi: “Bu proje ile arkadaşlarımız küçük bütçelerle neleri başarabileceklerini gösterdiler. Burada gösterimi yapılan ürünlerde sizlerin de değerli katkıları bulunuyor. Özellikle yabancı tedarikçilerin şebeke ürünleri ile yerli ve milli olarak üretilen ürünlerimizin birlikte çalışabilirliği noktasında, BTK’nın düzenlemelerinden de güç alarak sağladığınız destek bizler için çok kıymetli. Bu katkıların bundan sonraki çalışmalarda da artarak devam edeceğini ümit ediyorum.”

Kamu-Özel sektör çalışmasının güzel bir örneği

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, her zaman yerli ve milli yaklaşımları ön planda tutuklarını söyledi. 2020 yılı sonu itibarıyla dünyada 7 milyardan fazla mobil telefon aboneliği bulunduğuna işaret eden Bakan, mobil internet aboneliğinin ise dünya nüfusunun yüzde 75’ini aştığını bildirdi. Karaismailoğlu, 2025 yılına kadar, küresel bağlantıların yüzde 20’sini 5G teknolojilerinin oluşturacağını öngördüklerini belirtti.

Tüm dünyada mobil şebeke işletmecilerinin gelecek beş yıl içinde şebekelerine 1,1 trilyon dolardan fazla yatırım yapması ve bu yatırımın yaklaşık yüzde 80’inin 5G teknolojisine olmasının beklendiğini kaydeden Karaismailoğlu, "2025 yılı itibarıyla dünyada 100 milyar farklı bağlantının olacağı ve bu bağlantıların sadece yüzde 10’unun insanlardan oluşacağı tahmin ediliyor. Yakın gelecekte, her bir kilometrekarede dolaşacak verinin yaklaşık 4 yılda bir 16 kat artacağı tahmin ediliyor. Bu talebi karşılamak üzere, önceki nesile göre 25 kat fazla frekansa ve 2000 kat fazla baz istasyonuna gereksinim duyacağız." diye konuştu.

Vatandaşların artık Türkiye’nin her yerinde teknolojinin imkanlarından faydalandığını dile getiren Bakan Karaismailoğlu, Özellikle pandemide elektronik haberleşmenin ne kadar önemli olduğu görülmüş oldu. Bütün dünyada ülkelerin 5G teknolojisine özel bir önem verdiğini görüyoruz. Daha etkili ve siber güvenlik sistemine sahip olan 5G’nin sanayide, sağlık hizmetlerinde medya hizmetlerinde etkin olacağını biliyoruz.” dedi.

İş birlikleri her zaman desteklenecek

Türkiye’de bu teknolojideki hizmetlerin yerli ve millî olarak geliştirilmesinde kamu ve özel sektöre ciddi görevler düştüğünü hatırlatan Bakan Karaismailoğlu, şunları söyledi: “Firmalarımızın bir araya gelmesiyle kamu-özel sektör çalışmasının güzel bir örneğini sergiledik. Kamu idarecileri olarak bizlerin karar alırken özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile istişare etmesini, doğru kamu politikalarının ve stratejilerinin geliştirilmesi bakımından çok önemli buluyoruz. Yürütülen Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi'ni de bu birlikteliğin önemli bir örneği olarak görüyoruz. Bu ortak çalışma kazanımıyla bundan sonraki süreçlerde de aynı anlayış ve hassasiyetle çalışacağımıza inanıyorum. Bu bilinçle hareket eden firmalarımıza bakanlık olarak desteklerimiz her zaman devam edecektir.

Yürütülen UUYM5G projesinde demoları yapılacak ürünlerin ticari bir ürüne dönüşmesi ülkemizdeki ekosisteme ciddi katkı sağlayacaktır. Elektronik haberleşme şebekelerimizde yerli ve milli donanım ve yazılım kullanılması güvenlik açısından da oldukça önemlidir. Yabancı menşeili yazılımlar siber güvenliğimiz için her zaman risk unsurudur.

HTK üyesi firmaların ve mobil operatörlerin katılımıyla başlatılan ürünlerin yerli ve milli akıl teriyle geliştirilmesinde önemli bir aşamayı geride bıraktık. Önümüzdeki bir, bir buçuk yıl içinde ürünleri ticarileştirmemiz çok önemli. Projede emeği geçen tüm kurumlara teşekkür ediyorum."

Konuşmaların ardından Bakan Karaismailoğlu, 5G cep telefonuyla, yerli ve milli olarak geliştirilen 5G altyapısı üzerinden ilk sesli görüşmeyi gerçekleştirdi.

 

 

Kaynak:https://www.ostimgazetesi.com/gundem/yerli-ve-milli-5g-urunleri-tanitildi-haberi-5892

İlgili Görseller